Parohia Amara
Rețea

Prezentare

 

 

BISERICA SFÂNTUL NICOLAE ŞI SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL - AMARA I

 

Hramuri: Sfântul Nicolae şi Sfântul Ioan Botezătorul

Adresa: str. Tudor Vladimirescu nr. 108, oraş Amara, județul Ialomiţa

Preot paroh: Cristi GAVRILĂ

Coslujitor: Emilian Cristian PETRE

ISTORICUL COMUNITĂȚII

   Biserica Sfântul Nicolae este situată în centrul oraşului Amara, localitate aflată la 7 km de municipiul Slobozia, reşedinţa judeţului Ialomiţa.

 Pământul pe care a luat fiinţă localitatea Amara purta iniţial denumirea Moşia Călugărească sau Vatra Mănăstirii, deoarece a aparţinut în vechime Mănăstirii Slobozia, iar în urma secularizării din 1863 a trecut în proprietatea statului. Se pare că până în anii 1889-1890, Amara a fost o filială a Parohiei Slobozia Veche, fiind apoi declarată parohie.

ISTORICUL PAROHIEI

   Primul preot al parohiei a fost Neagu Negulescu, venit prin transfer în anul 1890 de la Parohia Ciulniţa, unde biserica se dărâmase în urma unor inundaţii a râului Ialomiţa. Cel dintâi cântăreţ bisericesc a fost Tănase Mihăilescu, venit în anul 1882 de la Movila Banului, judeţul Buzău. Preotul Neagu Negulescu făcea nu numai slujbe în casa unui moş Tănase dascălul, ci îndeplinea tot aici şi funcţia de învăţător, până la construirea clădirii şcolii şi venirea primilor doi învăţători ai satului.

ISTORICUL BISERICII

Din iniţiativa preotului Neagu Negulescu şi a unui comitet, încă din anul 1890, a început procurarea de materiale şi strângerea de fonduri pentru construirea unui lăcaş bisericesc. S-au adus materiale, în special cherestea şi piatră, de pe Valea Buzăului. Construcţia bisericii a început în anul 1893, iar sfinţirea a avut loc în ziua Schimbării la Faţă (6 august) 1898, fiind săvârşită de către Iosif Gheorghian, mitropolit-primat al Bisericii Ortodoxe Române. Momentul este menţionat în tinda bisericii, unde există următoarea PISANIE: ,,Această sfântă biserică s-a zidit din temelie între anii 1893-1898, cu cheltuiala credincioşilor Parohiei Amara, în timpul arhipăstoriei I.P.S. Mitropolit Iosif Gheorghian, prin străduinţa epitropilor, a preotului Neagu Negulescu şi a cântăreţului Tănase Mihăescu. Pictor Costică Georgescu Bucureşti“.

 În primul război mondial, biserica a fost folosită şi ca gropniţă pentru ostaşii francezi, algerieni şi ruşi, morţi în lagărul german din Slobozia.

 Resfinţirea bisericii a avut loc, în urma unor lucrări de reparaţii şi de restaurare a picturii, la data de 1 noiembrie 1991, de către Preasfinţitul Teofan Sinaitul, episcop vicar-patriarhal (actualmente arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei). Evenimentul este menţionat într-o nouă PISANIE, cu textul: ,,Pictura acestei biserici s-a restaurat prin contribuţia credincioşilor din aceasta parohie, de către preoţii Cosma Drăghicescu şi Gheorghe Ilie, sub părinteasca îndrumare a P.F. patriarh Teoctist şi s-a resfinţit în ziua de 1 noiembrie 1991 de către P.S. arhiereu Teofan Sinaitul, vicar patriarhal. pictor Ion Nichita Bucureşti, 1991. ajutat de pictor Vasile Aronescu şi Constantin Câlţea“.

ARHITECTURA

Biserica are temelia din piatră, fiind zidită din cărămidă şi învelită cu tablă galvanizată. Planul clădirii este în formă de cruce greacă. Pridvorul este închis, accesul în lăcaş fiind făcut pe o uşă principală. Pronaosul este scurt, având o lungime de 5 m, fiind separat de naos printr-o arcadă; împreună cu naosul alcătuieşte o navă, prelungită până în partea centrală bisericii. Naosul se lărgeşte în cele două abside laterale, fiind continuat de absida altarului, care conferă edificiului structura trilobată. Pe cei patru pandantivi se sprijină turla principală, având înălţimea de la sol de 15 m. Alte două turle mici, cu rol decorativ exterior, sunt dispuse deasupra pronaosului. Lungimea lăcaşului, începând de la pronaos până la altar, este de 22 m, lăţimea de 7 m, la abside 11 m, iar înălţimea de 10 m. Cafasul situat deasupra pronaosului conferă monumentalitate interiorului. Altarul este spaţios fiind separat de naos, printr-o catapeteasmă din lemn de tei, iar în partea de miazănoapte este proscomidiarul.

PICTURA

 PICTURA interiorului a fost executată în ulei, în stil realist. Registrele sunt dispuse conform erminiei tradiţionale, excepţie fiind un tablou inspirat din literatura apocrifă şi aflat pe partea superioară a peretelui de miazăzi al naosului intitulat Visul pruncului Iisus; această pictură oferă o notă de unicitate lăcaşului.

 Slujbe arhiereşti au mai fost săvârşite aici şi de Preasfinţiții Nifon Mihăiţă (1994) şi Dr. Damaschin Coravu (2001), episcopi ai Sloboziei şi Călăraşilor. De asemenea, la slujbele săvârşite aici au participat Patriarhul Teoctist Arăpaşu şi Episcopul Eftimie Luca.

PREOȚII

 PREOȚII care au slujit biserica din parohia Sfântul Nicolae Amara sunt: Negulescu Neagu (1880-1927), Dobrescu Nicolae (1927-1967), Negoiță Stelian (1943-1970), Petrescu Pavel (1950-1975), Iordache Teodor (1970-1973), Nicola Alexandru (1975-1979), Drăghicescu Cosma (1968-2004) și Ilie Gheorghe (1980-2013).

ACTIVITĂȚI

   Parohia Sfântul Nicolae are un grup de Cateheză intitulat „Doar Noi…?” în cadrul programului „Hristos împărtăşit copiilor” sau „Alege Şcoala”.

 Organizează: Festivalul de colinde „Înnomenirea Cuvântului” în fiecare an în ajunul hramului bisericii, Festivalul concurs de bătut toaca, „Toaca-n Cer”, Spectacole cultural-filantropice dedicate evenimentelor importante din cursul anului: 1 Decembrie (Ziua Națională); 25 Decembrie (Nașterea Domnului); 1 Martie; 8 Martie; 1 Iunie (Ziua Copilului). Parohia, prin Grupul de cateheză participă la diferitele evenimente organizate de Primăria Amara.

 În strânsă legătură cu Primăria din Amara parohia organizează tabăra de vară, în anul 2014 participând la aceasta 40 de tineri. De asemenea grupul de cateheză participă la toate concursurile organizate de către Protoierie și Episcopie. Parohia pe tot parcursul vacanței de vară organizează, pe lângă Duminicile de cateheză, și activități recreative precum: seara de fotbal; seara de tenis; volei pe plajă; patrula Verde; seara de film; în fiecare Sâmbătă Parohia pune la dispoziție tot necesarul de a realiza Prescuri pentru Proscomidia de Duminică.

 Susținem toate aceste activități, plus altele, prin accesarea site-ului oficial: parohiaamara.ro și prin pagina de Facebook a grupului de cateheză.

FOTO: Laurenţiu Tătulescu, Arhid. Nicușor Silviu Dascălu